14.12.2015

Valokuvauksen peruskäsitteet / mitä minä käytän

Postaus käsittelee valokuvausta, sillä olen nyt viimeisen vuoden ajan kuvannut manuaalilla ja opetellut vähän asetusten saloja. En ole huippukuvaajaa lähelläkään vaan ihan omaksi iloksi kuvailen, en tiedä onko tämä joidenkin mielestä turha postaus, mutta koska uusia kuvia ei hepparintamalta ole, ajattelin jotain kuitenkin tänne tulla rustaamaan. Mikään asioista ei ole oppikirjoista luettua vaan itse opittua/ testailemalla opeteltuja, joten en vastaa seurauksista jos jokin sana/termi/asia ei ole oppikirjoista.

Ensimmäisenä käsittelyn kohteeksi pääsee ISO-arvo. ISO-arvo säätelee kuvan kohinaa ja rakeisuutta, mitä pienempi ISO-arvon luku on sitä vähemmän kuvissa on kohinaa. Mitä suurempi ISO-arvo on sitä suurempi määrä valoa kuvassa on.
      Itse käytän aurinkoisella ulkona ISO100, ISO200 tai ISO400  Pilvisellä säällä kohteesta riippuen tietenkin ISO800 on eniten käytössä. Maneesissa kuvatessa yritän välttää kohinaa viimeiseen asti, mutta se tuttu ja turvallinen ISO1600 joutuu usein väistämään sivuun ja joudun ottamaan kohinariskin ISO3200: lla. Periaatteena itselläni on, että ISO6400 en käytä kuin tarpeen vaatiessa, mutta joskus sitäkin on pakko käyttää.                                                         Bonne's Paradise "Paavo"

                                                    Emmi ja Niemenpellon Raichu "Raisu, Ralli"

                                                    
Tämä ei ole itse ottamani, mutta tässä korostu hyvin ISO-arvon merkitys. Asetukset taisin nimittäin itse säätää..

Aukko eli f/... säätelee tarkennus aluetta tai miten sen selittäisi. Mitä suurempi aukko sitä pienempi f/ luku on ja toisinpäin. Pienellä aukolla tarkkuusalue on oikein tarkennettuna koko kuvan kattava, mutta silloin kuva on pimeämpi. Suurella aukolla esim. f/4.0 tarkkuusalue on pieni esim jos tarkentaa puuhun lähellä, takana olevat romut jäävät sumeaksi. Suuri aukko tuo myös lisää valoa kuvaan joka on siksi itselläni aina käytössä maneesissa kuvatessa. Joskus aurinkoisella käytän pienempää esim. f/10.0 aukkoa, mutta yleensä jos vain suurella pärjää mennään sillä. Yleisimmät käytösä olevat: f/4.0, f/4.5 ja f/5.6.
                                                              Camilla ja Leon II
Viimeisenä käsittelyyn valotusaika, joka tarkoittaa sitä miten pitkään kamera ottaa kuvaa, tämä on myös niitä vaikeasti selitettäviä asioita. Mitä pidempi valotusaika sitä enemmän valoa pääsee kuvaan -> valoisampi kuva ja pitkällä ajalla myös liike-epäterävyys kasvaa. Itse käytän lähes kaikkia valotusaikoja, otetaan 5 esimerkkiä:
Aurinkoinen ilma, reipas poni, estekuvaus, aukkona 1/2000 - 1/4000
Maneesi, valot, ulkona pimeää, koulutreeni aukkona 1/160 tai 1/200
Pimeä huone, valomaalaus,  (jos et tiedä mitä valomaalaus tarkoittaa katso googlesta, en tähän stooria ala selittää) 1/0.8 - 1/0.
Camilla ja Jamboriina

4 kommenttia:

 1. Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus! Tästä sain itsellekkin vinkkejä juurikin maneesikuvauksen asetuksiin, kiitos! :D

  VastaaPoista
 2. Kiva että edes jollekin oli hyötyä:)

  VastaaPoista
 3. Kiitos paljon, tosi mielenkiintoinen ja selvästi kirjoitettu postaus!:) Tästä on kyllä hyötyä, viellä kun jäis muistiin kaikki! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että oli hyötyä! Kyllä ne ajan kanssa oppii :)

   Poista